Endodonti Nedir?

 Endodonti Latinceden türetilmiş bir terimdir.” Endo” kelimesi iç anlamına, “donti” kelimesi diş anlamında gelir. Bu terim genel itibari ile dişin iç kısmı anlamına gelir. Bu kısımda da sinirler ve damarlardan oluşan rahatsızlıkları belirleyip tedavi edilmesine yönelik diş hekimliği anabilim dalını oluşturur. Bu anabilim dalıyla uğraşan hekimlere de endodontist denir.

 Diş pulpasında yaşanan rahatsızlıkların giderilmesiyle uğraşan profesyonel Antalya endodontist diş hekimlerimiz kanal tedavisi uygulayarak hastalarımızı tedavileriyle buluştururlar.

Endodontik Rahatsızlıklar Nasıl Oluşur?

Dişin ağızda görünen kısmına kuron çene kemiğinin içinde yer alan kısma ise kök adı verilir. Dişin görünen kısmı olan kuronun üst tabakası, vücuttaki en sert dokulardan biri olan mineyi içerir. Dişin diş eti çizgisi içinde yer alan kısmı çene kemiği ile çevrilidir. Ancak köklerin çevresinde sement adı verilen bir tabaka vardır. Dişleri ve kökleri çevreleyen mine ve sementin altında dentin tabakası bulunur. Dişi çevreleyen en büyük tabaka olan dentinde sinir uçları bulunur. Dentinin altında pulpa bulunur. Dişin pulpasında yoğun sinirler ve damarlar bulunur. Dişlerin büyümesinde ve gelişmesinde önemli rol oynayan pulpa, hastalarda ağrı gibi diş problemlerinin algılanmasında önemli bir yere sahiptir. Herkesin ağzında çok miktarda bakteri bulunur. Bu bakteriler ağza alınan yiyeceklerle birleştiğinde ağızda asit oluşumuna izin verir. Ağız hijyeni ciddiye alınmadığında bu bakteriler çoğalarak diş minesine zarar verir ve diş çürümesine neden olur. Yüzeysel çürük olarak da tanımlanabilen çürük tedavi edilmezse bakteriler çoğalmaya devam edecek ve zamanla minenin altındaki dentini istila edecektir. Bu durum hastaya ağrı hissettirir, uygun müdahale edilmediği takdirde diş çürüğü pulpaya ulaşacak ve bu bölgedeki mikrodamarları ve sinirleri harap ederek iltihaba neden olacaktır. Bu gibi durumlarda hasta diş kaybı riski altındadır. Ancak endodontik tedavi kapsamında kanal tedavisi sayesinde hastalar diş kayıplarının önüne geçebilmekte ve tedavi edilen dişleri uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanabilmektedir. Bu bağlamda endodonti ve kanal tedavisi eş anlamlı hale gelmiştir.

Endodonti Nasıl Yapılır?

  • Hasar görmüş olan sinir yapılarının çıkarılması
  • Çıkarılan sinirlerden kalan boşluğun dezenfekte edilmesi
  • Doğal kanal yolunun genişletilmesi
  • Hasara ve ölçülere bağlı olarak boşluğun doldurulması
  • Dolgu yapılarak tamamen kapatılması

Antalya endodonti tedavilerinde en çok tercih edilen marka olmakla birlikte sadece bu alanda hizmet vermiyoruz. Birçok alanda Antalya diş hekimliği profesyonel kadromuzla en iyi hizmetleri size sunuyoruz.

Periodontoloji hizmetimizi gördünüz mü?