Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Nedir?

Ağız, diş, çene cerrahisi, birçok sebepten ötürü meydana gelen ağız, dişler ve çenede gerçekleşen hastalıklar, deformeler ve yaralanmaları tedavi etmede uzmanlaşan diş hekimliğinin anabilim dalıdır.

 Ağız, diş, çene cerrahisinin ilgilendiği vakalar genel olarak şöyledir;
  • Gömülü dişlerin çekilmesi.
  • Normal diş çekimi.
  • Ağız, çene ve yüzde ve çevresinde oluşan her türlü enfeksiyonun tanısı ve tedavisi.
  • Yumuşak doku hastalıklarının tedavisi.
  • Yüz bölgesinde oluşan kırıkların tedavisi.
  • Çene, yüz bölgesindeki rahatsızlıkların tespit edilip tanı konulması.
  • Çene eklemi rahatsızlıklarının tedavileri.
  • Kemik ogmentasyonları.
  • Ağız ve çene çevresinde oluşan iltihapların giderilmesi.
  • Dental implant uygulamaları.
  • Diş etkenler sonucu oluşan kırık ve deformasyonların tedavileri ve takibi.
  • Diş ve dokuda oluşabilecek travmatik yaralanmaların tanısı ve tedavisi.
  • Kanser tedavisi süresince uygulanan kemoterapi ve radyoterapiye bağlı oluşabilecek yan etkilerden dolayı çenelerde kemiklerinde oluşan nekrozların tedavisi.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Hangi Hastalıklarla İlgilenmektedir?

Ağız, diş, çene cerrahisi, bunların yanı sıra ağızda yer alan dil, yanak, dudak ve tükürük bezleri de dahilinde bulunan yumuşak dokularla da ilgilenip gerekli tanılar koyulduğunda zorunlu olan cerrahi müdahaleleri yaparlar ve bu süreci önemle takip ederler.

Sağlıklı kişilerin yanı sıra özel ihtiyaçları, kronik sistemik rahatsızlıkları, bedensel ve/veya zihinsel engelleri olan kişiler de ağız, diş ve çene cerrahisi muayene, tedavi ve bakım hizmetlerinden yararlanmaktadır. Bedensel ve/veya zihinsel engel, diş hekimi korkusu, iş birliği yapamama ve sendrom gibi nedenlerle diş tedavisine uyum sağlayamayan hastalar, hastanemizin günlük ameliyathane diş hekimliği odasında tüm vücut intravenöz sedasyon ve anestezi ile tedavi edilmektedir. Bu tedaviler anestezistler ve çene cerrahları tarafından ameliyathane koşullarında gerçekleştirilir.

Konuşmada zorluk, horlama, sesli nefes gibi ağzın sürekli anormal şekilde açık kaldığı pozisyonlarla da ilgilenen bu cerrahi bölümü, hastanın durumuna göre tanı, tetkik ve tedavi süreçlerini yürütmektedir.

Ayrıca kanser gibi farklı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri sonucunda dişlerde, çenede veya ağız içerisindeki yumuşak dokularda meydana gelen hasarları, oluşan yaraları ve kemik nekrozlarının da tedavileri ile ilgilenmektedir.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinde Uygulanan Tedavilerde Cerrahi İşlemler Nasıl Yapılır Ve Bu Tedaviyi Kimler Uygular?

Antalya ağız, diş, çene cerrahisi dalında teşhis konulan hastanın tedavisi, hastanın durumuna göre bazen standart muayene ile yakın takipte, bazen lokal anestezi altında bazen de cerrahi işlemlerde sistemik olarak ekarte edilebilmektedir. Bu işlemler sırasında kişilerin işlemi yakından takip ederken işlemden kaynaklanan herhangi bir ağrı, acı veya heyecan hissetmemeleri için bazen bilinçli sedasyon uygulanır.

Ağız, diş, çene cerrahı ana bilim dalında uzmanlaşabilmek için diş hekimliği fakültesinden mezun olması gerekmektedir. Mezun olduktan sonra çene cerrahı; Ağız, diş ve çene hastalıkları ve çene cerrahisi anabilim dalında uzmanlık eğitimi almaları gerekmektedir. Uzmanlık ünvanı alındıktan sonra tanı koyup ayrıntılı tedavi sürecini gerçekleştirecek bilgi ve donanıma sahip olurlar.

Antalya ağız, diş ve çene cerrahi tedavilerinde en çok tercih edilen marka olmakla birlikte sadece bu alanda hizmet vermiyoruz. Birçok alanda Antalya diş hekimliği profesyonel kadromuzla en iyi hizmetleri size sunuyoruz.

Çocuk Diş Hekimliği hizmetimizi gördünüz mü?