Protez Diş Nedir?

Eksik canlı bir organın veya parçanın yerini alan ve organın fiziksel işlevini yerine getirmesini sağlayan yapay organlara protez denir. Protezler, ağızda çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine yeni dişlerin gerçek boyutlarına getirilmesiyle, bu dişleri yumuşak dişler ve sert dokularla destekleyerek, sağlıklı dişlerle aynı işlevi, fonksiyonel ve estetik olarak yerine getirmesi sağlanan dişlerdir.

Diş, diş etleri ve çevre doku çeşitli nedenlerle hasar görmüş veya kaybolmuşsa, kullanılan protez dişler kişiye özel hazırlanır. Bu sayede insan, sağlıklı çiğneme fonksiyonu ve dişlere kavuşur. Protezin dişleri daha iyi bir konuşma ve tekrar estetik bir görünüm sağlayarak kişinin yaşam kalitesini yükseltir. Kişiye özel protezler, hastanın ağız yapısına tam olarak uyan, kullanımı rahat, ağza sabitlenen, kolayca takılıp çıkarılabilen yapay dişler olarak da tanımlanabilir. Hastanın yeni dişlerine alışması birkaç ayı bulabilir. Bu süre zarfında protez hastaya rahatsızlık verebilir. Ağızdaki ilk şişkinlik veya gevşeme normaldir. Alışma süreci olarak da bilinen bu dönemde kişinin yanak kasları ve dili proteze alışır ve bir süre sonra protezi yerinde tutmak için herhangi bir çabaya gerek kalmaz.

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Takma dişler, eksik diş sayısını hastayla yapılan tetkikler sonucunda belirlenir ve belirlenen kadar takma diş hazırlanır. Hazırlanan bu Protez dişler hareketli ya da hareketsiz olarak üretilebilmektedir.

 Kron ve köprü olarak adlandırılan yapıştırmalı protezlere Sabit Protezler denir.

 Hareketi Protezler total, parsiyel ve hassas tutuculu olarak isimlendirilmiştir.

Sabit Protezler;
  • Kron: Var olan dişlerin küçültüp kaplanarak çürük ya da darbe kaynaklı olarak oluşan diş kırıkları ve diş aşınmaların kaplanmasına verilen işlemin adıdır.
  • Köprü: Yine diş eksikliklerinde eksik olan kısmın çevresindeki dişlerin aynı işlemle küçültülüp kaplanarak, bu kaplamalardan alınan destekle boş kısımların doldurulmasına denir.
Hareketli Protezler;

Hareketli protezler damak tarafından desteklenmektedir. Bunlar ise:

  • Total Protezler: Ağızda hiç diş bulunmadığı durumlarda genellikle ileri yaş dönemlerinde yapılan protezlerdir.
  • Parsiyel Protez: Dişler üzerine gelen kancalar ile kullanılan parsiyel protezler, metaller ve akrilik birleşimi ile oluşmaktadır.
Hassas Tutuculu Protezler;

 Diş ve dil etinin hassas olduğu durumlarda kişiye özel geliştirilmiş ve parsiyel protezdekinin aksine tutucusu olmayan metal destekli şekilde imal edilen protezlere verilen genel bir addır. Kısmen dişsiz ağızlara uygulaması daha uygundur.

Protez Dişde Yetkin ve Uzman Seviyede Hizmetler

  Antalya protez diş tedavilerinde en çok tercih edilen marka olmakla birlikte sadece bu alanda hizmet vermiyoruz. Birçok alanda Antalya diş hekimliği profesyonel kadromuzla en iyi hizmetleri size sunuyoruz.

İmplant hizmetimizi gördünüz mü?